Verkstad

Standardprodukt eller specialbyggd?

Det finns många parametrar att ta hänsyn till när något går sönder eller skall byggas ut.

En standardprodukt är nästan alltid ett självklart val om det finns och uppfyller alla krav men ganska ofta dyker situationer upp då det inte finns någon färdig produkt som passar.

Det handlar ofta om upphängningskonsoller, fästadaptrar och monteringsplattor eller produkter som skall smälta in en tydligt designad miljö.

All teknik för mässor, utställningar och teater är heller inte alltid så lätt att hitta i standardsortimentet. Lite förenklat kan man förklara med ett exempel:

Kanske vill du att en modell rör sig när man trycker på en knapp? Då tar vi fram vi en knapp som ”pratar” med en dator. I datorn skriver vi ett program som beskriver vad som skall hända. Datorn ”pratar” sedan med ett servo som får modellen att röra sig, som du vill, så länge du vill. Därefter ”väntar knappen” på nästa tryck innan allt upprepas på nytt...

I vår verkstad finns elektronikdel, metallbearbetning som svarvning, fräsning och svetsning. En 3D-printer som numer är välimplementerad i tillverkningen och spar mycket tid då man behöver komplicerade plastdelar samt alla tänkbara handverktyg och maskiner som behövs för verksamheten.

Reparera eller byta ut?

När verksamheten startade 1995 var det service och reparation som var grundbulten i företaget. Sedan dess har teknik och produktionsutvecklingen förändrats radikalt.

Oftast är det numer rätt att byta ut trasig teknik mot ny, men i äldre anläggningar kan det ibland vara nödvändigt att reparera trasiga komponenter för att anpassningen till en ny produkt kan bli alltför omfattande.

Generellt reparerar vi inte teknik i någon större omfattning längre, inte ens vår egen om det inte är antingen väldigt dyr utrustning eller enklare fel.

Trots det finns reparation ändå alltid med som möjligt alternativ eftersom det ibland, alla parametrar inräknade, kan vara det bästa att göra både för plånbok och miljö.